Sovari - työkalu vaikuttavuuden arviointiin
Sovari, eli sosiaalisen vahvistumisen mittari, tarjoaa arvokasta tietoa etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan laadusta ja sosiaalisesti vahvistavista vaikutuksista. Sovarin avulla saamme konkreettista palautetta siitä, miten nuoret kokevat palvelumme ja missä voimme kehittyä. Vuoden 2023 Sovari-kysely Joensuun Nuorisoverstaalla toi esiin merkittäviä tuloksia työpajatoiminnan vaikuttavuudesta ja auttaa kehittämään toimintaa edelleen.
Sovari-kyselyyn vastasivat Joensuun Nuorisoverstaan 74 valmentautujaa työpajajaksonsa päätteeksi vuonna 2023. Kysely mittaa nuorten sosiaalista vahvistumista viidellä eri osa-alueella: itsetuntemus, sosiaaliset taidot, arjenhallinta, opiskelu- ja työelämän valmiudet sekä elämänhallinnan tunne. Sovaria ylläpitää Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry.
Nuorten työpajatoiminnan tuloksia
Sovari-kyselyn tulokset vuodelta 2023 olivat erittäin positiivisia. Yksi merkittävimmistä tuloksista oli, että kaikki (100 %) kyselyyn vastanneista valmentautujista kokivat sosiaalista vahvistumista työpajatoiminnan aikana. Tämä kertoo siitä, että työpaja tarjoaa nuorille turvallisen ympäristön, jossa he voivat kehittää sosiaalisia taitojaan ja kykyään olla osallisena yhteisöissä.
Lisäksi kaikki (100 %) vastaajista suosittelisivat työpajaa työttömälle kaverilleen. Tämä on merkittävä osoitus siitä, että toiminta koetaan hyödylliseksi ja tarpeelliseksi nuorten keskuudessa. Työpajan kokonaisarvosana oli 4,5/5, mikä kuvastaa nuorten tyytyväisyyttä toiminnan laatuun.
Vastaajista iso osa on kokenut edistysaskelia arjen taidoissa (96 %), elämänhallinnassa (91 %), opiskelu- ja työelämävalmiuksissa (93 %), sosiaalisissa taidoissa (86 %) ja itsetuntemuksessa (91 %). Tämä kertoo siitä, että toiminnalla on paljon positiivisia vaikutuksia valmentautujien elämään.
Joensuun Nuorisoverstaan toiminnanjohtaja Nora Kettusen mukaan nuorten työpajatoiminta vastaa nuorten palvelutarpeeseen ja on nuorten itsensä toimivaksi kokema palvelu. "Työpaja tarjoaa turvallisen toimintaympäristön, ja tämä turvallisuus on sosiaalisen vahvistumisen edellytys. Meillä on valmentajat aina läsnä, ja tämä mahdollistaa sen, että nuorten kysymykset ja ajatukset eivät jää vaivaamaan tai kasvamaan ahdistukseksi, vaan niitä käsitellään yhdessä. Tämä läsnäolo on avain vaikuttavuuteen", Kettunen kertoo.
Yksilövalmentaja Iina Friman puolestaan kertoo, että nuoret ovat kokeneet tärkeäksi sen, että heidät kohdataan yksilöinä ja että he saavat tukea ja ohjausta elämäntilanteeseensa sopivalla tavalla. "Arkirytmi, sosiaaliset tilanteet ja mielekkäät työtehtävät ovat nuorille tärkeitä. He kokevat myös, että työpaja auttaa heitä rakentamaan jatkopolkua yhteistyössä valmentajien kanssa", Friman avaa.
Työpajatoiminnalla on positiivisia vaikutuksia
Sovari-kyselyn tulokset Joensuun Nuorisoverstaalla osoittavat, että työpajatoiminnallamme on merkittävä positiivinen vaikutus nuorten elämänhallintaan, sosiaaliseen vahvistumiseen ja siirtymiseen koulutukseen ja työelämään. Nuoret kokevat toiminnan laadukkaaksi ja hyödylliseksi, ja heidän antamansa palaute rohkaisee meitä jatkamaan samalla tiellä.
Joensuun Nuorisoverstas edistää nuorten elämänhallinnan valmiuksia ja arjentaitoja sekä tukee siirtymistä koulutukseen ja työelämään. Jos tarvitset apua oman polkusi löytämisessä, ota rohkeasti yhteyttä yksilövalmentajaan.