top of page

Blogi: Pajalla tehdään oikeasti oikeita töitä

Kuulen usein kysymyksen: No, mitä siellä pajalla sitten tehdään? Jotain höpöhöpö-askarteluako? Pelkää hengailuako? ”Muka” töitä? Vanhat ennakkoluulot värittävät usein mielikuvaa työpajatoiminnasta. Nykyään työpajat ovat työvaltaisia toiminta- ja oppimisympäristöjä, joissa valmentautujien osaamista ja vahvuuksia vahvistetaan työn avulla ja uutta opitaan työtä tekemällä, valmentajien tukemana ja suunnitelmallisesti.


Meillä Taitoverstaalla nuorille räätälöidään työtehtäviä niin, että nuori saa omia tavoitteitaan ja suunnitelmiaan tukevaa työkokemusta. Työtehtävät ovat usein oikeita asiakastöitä yhdistyksen ulkopuolisille tilaaja-asiakkaille tai yhdistyksemme toimintaan liittyviä työtehtäviä. Tässä raotan teille muutaman työpajanuoren työskentelyä työpajalla sekä sen vaikutusta heidän elämäänsä ja jatkopolkuihinsa. Nuoret työskentelivät media- ja kuvallisen ilmaisunpajoilla, joissa tuotetaan mm. Nuorisoverstaan markkinointimateriaalia sekä erilaisia julkaisuja.


Tänä keväänä päätimme uudistaa nettisivujamme ja päivittää yhdistyksen ilmettä. Tätä nettisivu uudistusta on toteutettu, entisen pajanuoremme - nykyisen mediapajan ohjaajan, Tomin johdolla. Ollessaan työpajalla nuorena Tomi toimi mediapajalla tuottaen ja toteuttaen monipuolisesti markkinointiin liittyvää materiaalia, valokuvaten myyntituotteita, auttaen toisia nuoria sekä toimien IT-tukihenkilönä henkilöstölle. Tomi osoitti työkokeilunsa aikana osaamisensa, asenteensa sekä ymmärryksensä työpajatoimintaan sekä toisia nuoria kohtaan ja lunasti näin itselleen työpaikan mediapajamme ohjaajana. Tomin johdolla, nettisivujamme on rakennettu yhdessä pajanuorten kanssa.


Uusilla nettisivuillamme seikkailevat vuonna 2019 kuvispajalla työskennelleen nuoren, Lili Peltolan, hahmot. Hahmot syntyivät Lilin kynästä, kun suunnittelimme uuden esitteemme ilmettä. Sarjakuva, jonka Lili kuvitti ja kirjoitti esitteeseemme, oli hänen ensimmäisensä, muttei suinkaan viimeinen. Hahmot ovat onnistuneesti monikäyttöiset ja päätyivät nettisivuillemme esittelemään toimintaamme. Työpajajaksonsa jälkeen Lili on sukeltanut sarjakuvien maailmaan vahvemmin. Tällä hetkellä hän toimii aktiivisesti Joensuun Sarjakuvaseuran riveissä piirtäen mm. sarjakuvia paikallislehti Karjalan Heiliin. Lili muistelee verstas aikaansa lämmöllä – Tänne oli aina mukava tulla! Sai työskennellä rennosti, rauhallisesti ja sai kivasti ohjausta.


Lilin suunnittelemien hahmojen siirtyminen nettisivuillemme ei tapahtunut aivan itsestään. Kuvia täytyi muokata ja toteuttaa ne uudelleen vektorigrafiikalla, jotta verkossa kuvat toimisivat hyvin. Tärkeää oli myös saada suurennettua kuvia muihin markkinointituotteisiin, kuten beach flageihin sopiviksi. Kuvien vektoroinnin sekä muokkauksen toteutti mediapajalla työskentelevä nuoremme, Niko Pietarinen. Niko on ollut vahvasti mukana toteuttamassa uusien nettisivujen ilmettä, tehden sommitteluja sekä kuvan- ja tekstinkäsittelyjä. Hän on pajajaksonsa aikana tehnyt myös paljon muita media-alan työtehtäviä sekä valmistautunut korkeakouluhakuun tekemällä pajalla ennakkotehtäviä medianomin koulutusohjelmaa varten. Pääsykoevalmennus ja aika, jonka ennakkotehtäviin sai käyttää, tuotti tulosta – Niko aloittaa medianomin opinnot syksyllä. Niko on viihtynyt verstaalla hyvin. Hänen mielestään paja on mukava ja rento paikka! Oikeiden työtehtävien ja nettisivujen toteuttamisessa onnistumiset ovat palkinneet ja antaneet kokemuksen merkityksellisyydestä.


Nuorten työpajatoiminnassa keskeistä on työn ja valmennuksen kautta tapahtuva tekemällä oppiminen. Tämä tosi tarina nettisivujen rakentumisesta on oiva esimerkki siitä, miten työpajalla pystytään tukemaan ja auttamaan nuoria yksilöllisesti omien haaveiden ja tavoitteiden saavuttamisessa. Lili piirtää sarjakuvia työkseen osa-aikaisesti, Niko aloittaa medianomin opinnot syksyllä ja Tomi ohjaa uusia nuoria media-alan maailmaan!Lempeitä tuulia toivotellen!


Nora Kettunen

yksilövalmentaja, tiimikoordinaattoriPs. Lili Peltolan töitä löytyy Instagramista @tillukkalili_art Käykää kurkkaamassa, on taitavaa!!
124 katselukertaa
bottom of page